Minggu, 14 Oktober 2012

Nyunda yuuuk, masak-masak ^^


kata kerja (??) berhubungan dengan masak memasak :D dalam bahasa Sunda :)

- mubuy: ngasupkeun (hui, sampeu, jsb.) kana lebu panas.
(mubuy: memasukkan ubi, singkong, dsb. ke dalam abu panas)

- meuleum: ngasakan kadaharan ku jalan diantelkeun atawa dideukeutkeun kana seuneu, contona: ketan, jsb.
(meuleum: memasak makanan dengan cara didekatkan pada api, contoh: ketan, dsb.)

- mais: ngasakan kadaharan, dibungkus ku daun cau tuluy dibubuykeun kana lebu panas atawa diseupan, contona pais lauk, pais hayam.
(mais: memasak makanan, dibungkus dengan daun pisang, kemudian dimasukkan ke dalam abu panas ‘mubuy’ atau dikukus, seperti pais ikan, pais ayam)

- ngagoréng: ngasakan kadaharan ku minyak kalapa, minyak susuk, mantega, jsb. anu panas, biasana dina katél, contona goreng tahu, goreng pisang, jsb.
(ngagoréng: memasak makanan dengan minyak kelapa, mentega, dsb. yang panas, biasanya menggunakan wajan, contoh: menggoreng tahu, goreng pisang, dsb.)

- nyangray: ngasakan kadaharan dina katél atawa talaw éngkar teu maké minyak, contona sangray suuk, sangray sangu, jsb.
(nyangray: memasak makanan  di wajan tanpa menggunaan minyak, seperti sangray kacang tanah, sangray nasi, dsb. )

- nyeupan: ngasakan kadaharan ku saab cai ngagolak: seupan daun sampeu, seupan daun gedang, jsb.
(nyeupan: memasak makanan dengan uap air yang mendidih/kukus,contoh: seupan daun singkong, seupan daun pepaya, dsb.)

- ngulub: ngasakan kadaharan maké cai sina ngagolak: kulub suuk, kulub hui, jsb.
(ngulub: memasak makanan menggunakan air yang mendidih/rebus, seperti: kulub kacang tanah, kulb ubi, dsb.)

- ngabakar: ngasakan kadaharan dibeuleum dina parantian (open, jsb.).
(ngabakar: memasak makanan dibeuleum di tempatnya misalnya menggunakan open, dsb.)

- ngabolostron: ngasakan kadaharan ku cara dikusrukeun kana seuneu gedé, teu diolah heula.
(ngabolostron: memasak makanan dengan cara dimasukkan ke dalam api yang besar, tidak di olah terlebih dahulu)

- napi: meresihan béas maké nyiru ku gerakan-gerakan husus supaya kapiceun kokotorna (bubuk huut, keusik, gabah) atawa kapiceun beunyeurna.
(napi: membersihkan beras menggunakan nyiru dengan gerakan-gerakan khusus agar kotoran yang terdapat di dalam beras seperti huut, pasir, sekam terbuang)

- ngisikan: ngumbah beas nu rek dina sangu, biasana dina boboko, cai urut ngisikanana disebut cibéas.
(ngisikan: membersihkan beras yang akan dibuat menjadi nasi di dalam air menggunakan boboko, air bekasnya biasa disebut cibeas/air beras/air tajin)

- ngagigihan: nyeupan béas nepi ka satengah asak; gigih nyaéta sangu satengah asak.
(ngagigihan: mengukus beras hingga setengah matang, gigih yaitu nasi yang setengah matang)

- ngarih: ngaduk-ngaduk gigih bari dicaian ku cai ngagolak, supaya beukah, maké pangarih.
(ngarih: mengaduk-aduk gigih sambil diberi air mendidih agar merekah menggunakan alat pengarih)

- nyeupankeun: ngasupkeun kana aseupan, jsb. nepi ka asak.
(nyeupankeun: memasukkan gigih ke dalam aseupan, dsb. hingga matang)

- timus: sangu geus asak, cirina geus nyerebung saabna.
(timus: nasi sudah matang, cirinya sudah berkumpul asap/uap airnya)

- ngakeul: ngurah-ngaréh sangu nu kakara dijait bari diteueul jeung dihihidan, ambéh pulen, biasana dina dulang atawa boboko.
(ngakeul: membalik-balikkan nasi yang baru diangkat sambil di kipas-kipas uapnya dengan menggunakan hihid, supaya nasinya pulen, biasanya dikerjakan di dulang atau boboko.

- ngaliwet: ngasakan béas (nyangu) dina kastrol atawa panci henteu diseupankeun.
(ngaliwet: memasak nasi ‘nyangu’ di kastrol atau panci namun tidak dikukuskan)

- ngahaneutkeun sangu: nyeupan sangu nu geus tiis.
(ngahaneutkeun sangu: mengukus nasi yang sudah dingin)

- nimbel: ngalulun sangu nu haneut kénéh ku daun cau, supaya lila pulenna.
(nimbel: membentuk nasi yang masih panas/hangat dengan daun pisang, digulung supaya nasinya tetap pulen lebih lama)

- nutup/nutug: nyieun sangu nu diakeulna dicampuran kadaharan séjén (oncom, jste) katut sambara supaya leuwih ngeunah atawa pikeun sasarap.
(nutup: membuat nasi yang diakeul dengan campuran makanan lain ‘oncom, dll.’ ditambahkan sambara agar lebih enak rasanya atau untuk sarapan)

dikutip dari: awan965.wordpress.com
indotrans by: juju

Tidak ada komentar:

Posting Komentar