kata kerja (??) berhubungan dengan masak memasak :D dalam bahasa Sunda :)
- mubuy: ngasupkeun (hui, sampeu, jsb.) kana lebu
panas.
(mubuy: memasukkan
ubi, singkong, dsb. ke dalam abu panas)
- meuleum: ngasakan kadaharan ku jalan diantelkeun atawa dideukeutkeun kana seuneu, contona: ketan, jsb.
(meuleum: memasak
makanan dengan cara didekatkan pada api, contoh: ketan, dsb.)
- mais: ngasakan kadaharan, dibungkus ku daun cau tuluy dibubuykeun kana lebu panas atawa diseupan, contona pais lauk, pais hayam.
(mais: memasak
makanan, dibungkus dengan daun pisang, kemudian dimasukkan ke dalam abu panas
‘mubuy’ atau dikukus, seperti pais ikan, pais ayam)
- ngagoréng: ngasakan kadaharan ku minyak kalapa, minyak susuk, mantega, jsb. anu panas, biasana dina katél, contona goreng tahu, goreng pisang, jsb.
(ngagoréng: memasak
makanan dengan minyak kelapa, mentega, dsb. yang panas, biasanya menggunakan
wajan, contoh: menggoreng tahu, goreng pisang, dsb.)
- nyangray: ngasakan kadaharan dina katél atawa talaw éngkar teu maké minyak, contona sangray suuk, sangray sangu, jsb.
(nyangray: memasak
makanan di wajan tanpa menggunaan
minyak, seperti sangray kacang tanah, sangray nasi, dsb. )
- nyeupan: ngasakan kadaharan ku saab cai ngagolak: seupan daun sampeu, seupan daun gedang, jsb.
(nyeupan: memasak
makanan dengan uap air yang mendidih/kukus,contoh: seupan daun singkong, seupan
daun pepaya, dsb.)
- ngulub: ngasakan kadaharan maké cai sina ngagolak: kulub suuk, kulub hui, jsb.
(ngulub: memasak
makanan menggunakan air yang mendidih/rebus, seperti: kulub kacang tanah, kulb
ubi, dsb.)
- ngabakar: ngasakan kadaharan dibeuleum dina parantian (open, jsb.).
(ngabakar: memasak
makanan dibeuleum di tempatnya misalnya menggunakan open, dsb.)
- ngabolostron: ngasakan kadaharan ku cara dikusrukeun kana seuneu gedé, teu diolah heula.
(ngabolostron:
memasak makanan dengan cara dimasukkan ke dalam api yang besar, tidak di olah
terlebih dahulu)
- napi: meresihan béas maké nyiru ku gerakan-gerakan husus supaya kapiceun kokotorna (bubuk huut, keusik, gabah) atawa kapiceun beunyeurna.
(napi: membersihkan
beras menggunakan nyiru dengan gerakan-gerakan khusus agar kotoran yang
terdapat di dalam beras seperti huut, pasir, sekam terbuang)
- ngisikan: ngumbah beas nu rek dina sangu, biasana dina boboko, cai urut ngisikanana disebut cibéas.
(ngisikan:
membersihkan beras yang akan dibuat menjadi nasi di dalam air menggunakan
boboko, air bekasnya biasa disebut cibeas/air beras/air tajin)
- ngagigihan: nyeupan béas nepi ka satengah asak; gigih nyaéta sangu satengah asak.
(ngagigihan:
mengukus beras hingga setengah matang, gigih yaitu nasi yang setengah matang)
- ngarih: ngaduk-ngaduk gigih bari dicaian ku cai ngagolak, supaya beukah, maké pangarih.
(ngarih:
mengaduk-aduk gigih sambil diberi air mendidih agar merekah menggunakan alat
pengarih)
- nyeupankeun: ngasupkeun kana aseupan, jsb. nepi ka asak.
(nyeupankeun:
memasukkan gigih ke dalam aseupan, dsb. hingga matang)
- timus: sangu geus asak, cirina geus nyerebung saabna.
(timus: nasi sudah
matang, cirinya sudah berkumpul asap/uap airnya)
- ngakeul: ngurah-ngaréh sangu nu kakara dijait bari diteueul jeung dihihidan, ambéh pulen, biasana dina dulang atawa boboko.
(ngakeul:
membalik-balikkan nasi yang baru diangkat sambil di kipas-kipas uapnya dengan
menggunakan hihid, supaya nasinya pulen, biasanya dikerjakan di dulang atau
boboko.
- ngaliwet: ngasakan béas (nyangu) dina kastrol atawa panci henteu diseupankeun.
(ngaliwet: memasak
nasi ‘nyangu’ di kastrol atau panci namun tidak dikukuskan)
- ngahaneutkeun sangu: nyeupan sangu nu geus tiis.
(ngahaneutkeun
sangu: mengukus nasi yang sudah dingin)
- nimbel: ngalulun sangu nu haneut kénéh ku daun cau, supaya lila pulenna.
(nimbel: membentuk
nasi yang masih panas/hangat dengan daun pisang, digulung supaya nasinya tetap
pulen lebih lama)
- nutup/nutug: nyieun sangu nu diakeulna dicampuran kadaharan séjén (oncom, jste) katut sambara supaya leuwih ngeunah atawa pikeun sasarap.
(nutup: membuat nasi
yang diakeul dengan campuran makanan lain ‘oncom, dll.’ ditambahkan sambara
agar lebih enak rasanya atau untuk sarapan)
dikutip dari: awan965.wordpress.com
indotrans by: juju
Tidak ada komentar:
Posting Komentar